Hoe krijg je een overzichtelijk kantoor?

In een opgeruimde rustige ruimte, kunnen we veel beter werken. Zolang er overal items en rommeltjes staan, blijven we geprikkeld en worden daardoor afgeleid. We geven enkele tips, over hoe jullie kantoorpand netjes en overzichtelijk blijft.

Clean-desk policy

Al vele bedrijven hebben dit concept toegepast. Het idee van de clean desk policy, is dat je aan het eind van de dag je bureau weer helemaal leeg ruimt. Dus geen stapel papier, geen etensresten, geen kopjes, geen aantekeningen…helemaal niks. Het handigste is om elke werknemer een eigen ladeblok onder hun bureau te geven. Mochten ze dan prulletjes of dingen hebben die ze moeten bewaren, kan het uit het zicht worden opgeborgen. Er is ook iets dat vaak wordt vergeten bij deze clean desk policy. Namelijk, de stoel. Zorg dat als je weggaat, je ook netjes je stoel aanschuift. Als je dan de volgende dag weer gaat beginnen, zie je niet overal stoelen in de paden, maar is het netjes en overzichtelijk om helemaal fris een nieuwe werkdag te beginnen.

Papierloos werken

Voor sommige bedrijven is dit misschien niet helemaal haalbaar, maar probeer zoveel mogelijk te digitaliseren. Hierdoor slingeren er minder papieren rond op kantoor. Niet alleen is dit overzichtelijk en kan iedereen toegang krijgen die de documenten nodig hebben, maar het is ook nog eens een stuk milieuvriendelijker. Mocht je echt papieren los nodig hebben, zorg dan dat je een ruimte hebt om deze allemaal weer netjes op te bergen. Schaf bijvoorbeeld wat archiefkasten aan om alles netjes in de ordenen. Als er dagelijks een stroom aan papier binnenkomt, is het handig om wat brievenvakjes opgestapeld op je bureau te zetten. Deze kun je onderverdelen in “nog bekijken”, “Archiveren” en “Directe actie”. Dan hou je het ook voor jezelf overzichtelijk.

Zorg voor wat groen en licht in de ruimte

Wat planten kunnen het kantoor veel luchtiger en verhogen de werksfeer. Zo heb je namelijk minder het idee dat je echt een hele dag in een muffe ruimte zit te werken. Het ziet er ook gelijk wat vrolijker uit. Uiteraard is het wel verstandig om af te spreken wie er voor de plantjes zorgt. Als ze binnen een maand allemaal bruin zijn en hangen, geeft het weer een totaal ander beeld in de ruimte. Verlichting doet ook wonderen in een ruimte. Als er veel licht binnenkomt, geeft dit het gevoel van meer ruimte. Hierdoor lijkt je kantoor groter en zal het er al snel minder rommelig uitzien.