Gewone TL armaturen versus LED TL Armaturen

Wanneer je voor de keuze staat om nieuwe tl armaturen aan te schaffen, dan is het belangrijk om goed na te denken over het type verlichting dat je gaat gebruiken en het juiste bijbehorende armatuur te kiezen.

Eigenschappen LED

Iedereen weet dat ledverlichting zuiniger is dan traditionele tl verlichting. Led genereert meer lumen bij dezelfde wattage en zet dus meer energie om in licht in plaats van warmte. Waar je in de oude situatie een 36 wat led tl armatuur op zou hangen, volstaat met led vaak een 18 wat tl armatuur. Dit scheelt natuurlijk aanzienlijk in het energieverbruik en dus in de portemonnee.

Naast dit lagere energieverbruik zijn er echter ook nog een aantal andere zaken van belang. Zo kan het, afhankelijk van de ruimte waarin je de verlichting plaatst, ook belangrijk zijn om de juiste lichtkleur te kiezen. Voorheen was ledverlichting nogal kil ten opzichte van traditionele verlichting. Tegenwoordig is ook led verkrijgbaar in warm licht of een zonlicht variant en hoeft dit geen probleem meer te zijn. Ook de stralingshoek, aantal lumen en levensduur zijn natuurlijk van belang bij het kiezen van de juiste led tl armatuur. Je wilt natuurlijk wel dat je nieuwe armatuur lang meegaat zodat je je investering terugverdiend.

Mogelijke obstakels

Wanneer je al flink wat ledverlichting hebt hangen dan kun je ervoor kiezen om alleen de tl buizen te vervangen en de nieuwe led tl buizen te plaatsen in je oude armaturen. Houd er hiermee wel rekening mee dat je het voorschakelapparataat en de starter verwijdert. Wanneer dit niet goed gebeurt kan dit de levensduur en het verbruik van je led tl buizen ernstig negatief beïnvloeden.

Om optimaal te profiteren van de kwaliteiten van ledverlichting, kun je het beste een nieuwe led tl armatuur aanschaffen. Deze zijn tegenwoordig vrij goedkoop. Kijk bijvoorbeeld eens bij Lichtpartner. Door een led tl armatuur en led tl buis aan te schaffen, doe je het in een keer goed en weet je zeker dat je energieverbruik tot maximaal flink naar beneden kan.

Nog een laatste opmerking: let bij de aanschaf van uw led buis en armatuur ook op het type aansluiting. Er zijn namelijk 2 verschillende aansluitingen in omloop, een eenzijdige en een tweezijdige aansluiting. Zorg ervoor dat u zowel de buis als het armatuur in dezelfde aansluiting koopt, anders passen de producten niet in elkaar.

Conclusie

De techniek in de ledverlichting gaat snel vooruit en wanneer je led tl buizen en armaturen aan vervanging toe zijn dan is het een goed moment om over te stappen op led. Je energieverbruik is veel lager en veel nadelen zoals lichtkleur, levensduur en lichtopbrengst zijn sterk verbeterd in de nieuwste generatie led tl verlichting.