Beperk een ramp tot een incident

Bijna iedereen is wel bekend met de uitspraak ‘voorkomen is beter dan genezen’. Dit geldt voor heel veel dingen zoals je gezondheid, auto ongevallen, je baan, maar ook voor terreinbeveiliging.

Zorg ervoor dat een incident niet uitloopt tot een ramp. Bij veel bedrijven en overheidsinstellingen is de incidentenregistratie niet helemaal op orde. Hierdoor kan het zo zijn dat er niet vooruit gedacht wordt met betrekking tot de beveiliging. Wanneer er aan het eind van het jaar gekeken wordt naar het aantal incidenten om het beveiligingsplan aan te passen is het natuurlijk belangrijk dat alle incidenten ook geregistreerd worden.

 

Gevolgen van incidenten

Er wordt niet altijd stilgestaan bij de effecten van een klein incident. Wanneer er bijvoorbeeld een poging tot inbraak is gedaan, en het beveiligings syteem wordt daarna niet aangepast, kan dit leiden tot een inbraak waarbij er een hoop spullen meegenomen worden. Daarbij kan er de dag na de inbraak waarschijnlijk niet gewerkt worden omdat er spullen missen en de aangerichte schade hersteld moet worden.

Sommige incidenten kunnen ook voorkomen worden door goed te controleren. Controleer bijvoorbeeld of het alarm erop staat, controleer of alle ramen en deuren goed afgesloten zijn. Maar controleer ook tijdig of het brandalarm nog werkt en voor grote bedrijven geldt dat zij af en toe een brandoefening moeten doen.

 

Weet wat je beveiligd

Ga niet willekeurig aan de slag met beveiligingssystemen, maar laat je goed informeren en doe een risico inventarisatie. Het is belangrijk om je bedrijventerrein goed te beveiligen, maar je hoeft natuurlijk niet te overdrijven. Het beste is om een professioneel bedrijf in te schakelen voor een risico inventarisatie uit te laten voeren. Aan de hand hiervan kun je kijken wat er bij het bedrijf past en wat noodzakelijk is.

Leave a Comment